Deň počítačovej bezpečnosti

30. november mal žiakom 1.stupňa pripomenúť potrebu chrániť svoje počítače, svoje dáta a predovšetkým svoje osobné údajePripomenuli sme im to prostredníctvom krátkej prednášky pod vedením p. učiteľky Leškovej. 


Bez počítačov a internetu si už hádam náš život nevieme ani predstaviť. Vďaka internetu sa dozvedáme tie najaktuálnejšie informácie. Pomáha nám pri vzdelávaní, učení, práci a tiež slúži na komunikáciu s priateľmi. Ale častokrát, bez uváženia na rôznych stránkach zverejňujeme svoje fotografie, myšlienky, názory, miesto aktuálneho pobytu a iné osobné údaje. Akosi zabúdame na to, že na opačnom konci nemusí sedieť chlapec alebo dievča s vekom a fotografiou, ktoré si udáva.

 

Je úplne jedno, či svoje osobné údaje poskytnete pri rozhovore, po telefóne, písomne alebo na sociálnych sieťach. Dôležité je mať na pamäti, že ich poskytovaním dávame tomu druhému možnosť nielen nás spoznať, ale aj zneužiť našu prílišnú dôverčivosť. Opatrnosti nie je nikdy dosť, a preto buďte opatrní a chráňte si svoje súkromie čo najviac.

 

Ak budete používať zdravý rozum, nič vážne sa Vám nestane. Berte internet ako svojho priateľa, ktorému ale nezveríte úplne všetko. Nemá to zmysel. Vyčleňte si hranice, kde sa budete pohybovať a držte sa ich. Internet je komunikačný nástroj súčasnosti a zbližuje ľudí. Myslite na to, že toto zblíženie musí mať isté medze. Používajte zabezpečený počítač a smartfón a neodpovedajte na podozrivé maily alebo výzvy na priateľstvo. Buďte radšej podozrievaví a trikrát si dobre rozmyslite, kým na internete urobíte niečo vážnejšie.  


Veríme, že si naši žiaci z tejto prednášky veľa zapamätali a sa do budúcnosti hlavne poučili. 


Autor: PaedDr. Lucia Lešková



Štvrtok, 30 November 2017 07:34

Copyright © 2024 Základná škola, Hlavná 165, Valaliky. Všetky práva vyhradené.
Zakladna skola Valaliky, Hlavna 165, 044 13 Valaliky, t.c.: 055 30 99 885 www.zsvalaliky.sk

Webdesign by Yurayqo | Support by XEON.SK | XHTML & CSS Valide